0

Maistelu viidellä aistilla

Varmista, että neutraloit makuaistisi:

Jos maistelet useita makuja, neutraloi makuaistisi jokaisen maisteltavan maun jälkeen vaalealla leivällä, miedosti haudutetulla ruusunmarjateellä tai mineraalivedellä. Älä tupakoi tai syö voimakkaasti maustettuja ruokia ennen maistelua.

Tärkeää: Aloita maistelu suklaalla, jonka kaakaoprosentti on pienin. Aloita valkosuklaalla, siirry sitten maitosuklaaseen ja viimeiseksi tummaan suklaaseen. Siirry vähitellen suurempia prosenttimääriä sisältäviin suklaisiin. Suklaata kannattaa maistella rauhallisessa ympäristössä, jotta voit keskittyä aisteihisi. Seuraavassa selitämme pääperiaatteet.

Näkö

Tarkastele suklaan ulkonäköä.

Tunto

Arvioi pinnan rakennetta.

Kuulo

Nosta pala suklaata korvallesi ja napsauta kahtia.

Haju

Tutustu suklaan moniin aromeihin.

Maku

Lopuksi vuorossa on suklaanmaistelun intensiivisin vaihe!

Näkö

Myös suklaata maistellessa ensivaikutelma on tärkeä. Siksi sinun pitäisikin kiinnittää ensin huomiota suklaan ulkonäköön – väriin, tasaiseen rakenteeseen ja kiiltoon.

Tunto

Nyt voit arvioida pinnan rakennetta (sileä, karkea vai rakeinen).

Kuulo

Nosta pala suklaata korvasi lähelle ja napsauta kahtia. Kiinnitä huomiota siitä lähtevään ääneen. Ääni voi olla selvästi erottuva tai melko vaimea. Korkealaatuisesta suklaasta lähtee taitettaessa selvästi havaittava ääni. Katkaisukohdan reuna on sileä eikä se murene.

Haju

Tutustu suklaan moniin aromeihin hajuaistisi avulla. Voit pitää suklaapalaa aivan nenäsi alla ja hengittää sisään sen tuoksua tai voit antaa suklaan sulaa suussasi, hengittää ulos ja hengittää sitten sisään sen aromeja.

Maku

Lopuksi vuorossa on suklaan maistelun intensiivisin vaihe. Anna suklaapalan sulaa suussasi hitaasti. Levitä suklaata kielelläsi, jotta se pääsee kosketuksiin makuhermojesi kanssa. Mitä havaitset?