0

Uusi koulu Kyekyewereen

Glückliche Schüler in der neuen Schule für Kyekyewere

Ghanalaiset kaakaonviljelijät ovat tottuneet sadekaudella säännöllisesti toistuviin trooppisiin hirmumyrskyihin. Kukaan ei kuitenkaan osannut kuvitella, että yksi erityisen voimakas myrsky tuhoaisi Kyekyeweren peruskoulun. Onneksi paikalle saatiin Lindt & Sprünglin tuella rakennettua nopeasti uusi koulu.

Nyt jälkikäteen voi sanoa, että ghanalaisen Kyekyeweren kunnan peruskoulun vuonna 2008 osittain tuhonneessa trooppisessa hirmumyrskyssä oli jotain hyvääkin. Ilman myrskyä Kyekyewereä ympäröivien kylien lapsilla olisi edelleen pitkä matka toisen asteen oppilaitoksiin, ja myös koulun yhteys sähköverkkoon taitaisi olla huonolla tolalla. Mutta palataanpa ajassa taaksepäin. Vielä muutama vuosi sitten Kyekyeweressä oli vain yksi peruskoulu.

Kun se tuhoutui vuoden 2008 myrskyssä, kunta oli pulassa. Viranomaiset kehittivät tilapäisratkaisun, jotta lapset voisivat käydä koulua edes jonkinlaisissa oloissa. Oppitunteja jatkettiin läheisessä kirkossa. Epätavallisessa paikassa ja vaihteleviin kellonaikoihin, mutta jatkettiin kuitenkin. Heti alusta asti oli selvää, ettei se ollut pysyvä ratkaisu, ja viranomaiset alkoivat välittömästi kartoittaa koulun uudelleenrakentamismahdollisuuksia.

Die neue Schule in Kyekyewere

Rahoitus Lindt & Sprünglin viljelyohjelmasta

Uusi koulu rakennettiin loppujen lopuksi Lindt & Sprüngli Farming Program -viljelyohjelman tuella. Ohjelma saa rahoituksensa niistä lisämaksuista, joita maksamme jokaisesta Ghanasta ostetusta, jäljitettävissä olevasta kaakaotonnista. Hankkeen toimeenpanosta paikan päällä vastasi paikallinen kumppanijärjestömme Source Trust. Rakennustyöt alkoivat jo syyskuussa 2008. Peruskoulun lisäksi paikalle rakennettiin myös toisen asteen oppilaitos. Se aloitti toimintansa seuraavana vuonna, ja sitä laajennettiin pian lisää. 400 oppilasta vetävien luokkahuoneiden lisäksi koulussa on opettajainhuoneita, toimistotiloja ja kauppa. Koulun yhteydessä on Village Resource Center

-koulutuskeskus, jossa sekä koulun oppilaat että lähikylien kaakaonviljelijät pääsevät käyttämään tietokoneita ja Internetiä.
Uudessa koulussa on myös sähköt. ”Sähköt ja tulostusmahdollisuus ovat helpottaneet työtäni huomattavasti. Ennen kokeita voin vain käväistä Village Resource Centerissä tulostamassa kysymykset”, koulun rehtori ja opettaja Alex Bruce Appiah kertoo. Myös 17-vuotias oppilas Deborah Awiah Mensah on innoissaan sähkön tuomista hyödyistä: ”Nyt voin käydä tunneilla myös illalla, koska luokkahuoneissa on valot. Voin siis opiskella pidempiä aikoja ja valmistautua kokeisiin entistä paremmin.”

Paremmat elinolot seuraaville sukupolville

Sekä Alex että Deborah ovat vakuuttuneita siitä, että koulun laajentumisesta ja infrastruktuurin parantumisesta on Kyekyeweren koululaisille monenlaista hyötyä. Koska koulun maine on kohentunut merkittävästi, entistä useammat lapset käyvät tunneilla entistä säännöllisemmin ja saavat opetuksesta entistä enemmän irti. Ja Ghanassa jos missä koulutuksella on merkittävä rooli seuraavien sukupolvien elinolojen parantamisessa.