0

Opetusta lapsille, koulutusta maanviljelijöille

Schule mit Schülern

14-vuotias Osman Mamutu nauttii koulunkäynnistä nykyään paljon enemmän kuin ennen. Ja 29-vuotias kaakaonviljelijä Bonsu Osai onnistui viime vuonna nelinkertaistamaan satonsa.

Mitä tekemistä näillä asioilla on LINDT-suklaan kanssa? Itse asiassa paljonkin.

Aikaisemmin Osman Mamutu oli kateellinen yksityiskoulua käyville ikätovereilleen. Heidän koulussaan oli tietokoneita, ja he oppivat käyttämään nykyaikaista tieto- ja viestintätekniikkaa. Osman Mamutun kaakaonviljelijävanhemmilla ei ollut varaa lähettää poikaansa yksityiskouluun.

Schüler in Schuluniform in der Klasse

Tietokoneita tarjolla

Enää tietokoneelle pääsy Osmanin kotikunnassa eli ghanalaisessa Assin Fosussa ei edellytä etuoikeutettua asemaa. Yhdessä paikallisen kumppanimme Source Trustin kanssa rakennetussa niin kutsutussa Village Resource Centerissä Osman ja muut samaa koulua käyvät lapset pääsevät käyttämään tietokoneita ja tulostimia. Koulutuskeskus on rahoitettu Lindt & Sprüngli Farming Program -viljelyohjelman kautta eli niillä lisämaksuilla, joita yrityksemme maksaa jokaisesta Ghanasta ostetusta kaakaotonnista.

Schüler mit Computer in der Klasse

Keskuksia on pystytetty maaseutukoulujen yhteyteen eli seuduille, joilla ei tähän saakka ole ollut tietoteknisiä laitteita. Konteissa toimivissa koulutustiloissa on tietokoneita, tulostimia, pöytiä ja tuoleja sekä Internet-yhteys. Laitteet ovat opettajien ja oppilaiden käytössä koulupäivän aikana, mutta laitteita käytetään myös muulloin. Assin Fosun lukion rehtori Joseph Albert Appiah muistelee tilannetta ennen kuin koulutuskeskus saatiin pystyyn paikallisen kumppanimme Source Trustin avulla: ”Suurin osa oppilaistamme on kaakaonviljelijöiden lapsia. Käytännössä katsoen kenelläkään ei ole omaa tietokonetta, eikä kukaan siksi tiennyt, kuinka sellaista käytetään. Nyt kaikki pääsevät tietokoneille, ja heille opetetaan Wordin, Excelin ja muiden ohjelmien käyttöä.” Appiah on vakuuttunut siitä, että ”tietokonetaidot ovat hyvän työpaikan saamisen edellytys”.

Avoimet ovet kaakaonviljelijöille

Iltaisin ja viikonloppuisin keskusten ovet ovat avoinna kaakaonviljelijöille. Tietokoneille on asennettu twinkielisiä opetusohjelmia. Opetusvideot käsittelevät esimerkiksi kaakaopuiden oikeanlaista käsittelyä, sairauksien torjumista ja laittoman lapsityön välttämistä plantaaseilla. Monet kaakaonviljelijät ovat lukutaidottomia eivätkä siksi ole voineet käyttää normaaleja koulutusmateriaaleja. Audiovisuaaliset opetusmateriaalit paikkaavat tämän aukon. Sisältö on ymmärrettävässä muodossa, ja viljelijät voivat soveltaa oppeja omassa arjessaan. Bonsu Osai on yksi opetusohjelmia 

hyödyntäneistä kaakaonviljelijöistä. ”Olen jo soveltanut monia videoista oppimiani tekniikoita. Niiden ansiosta viljelysteni sato nousi viime vuonna viidestä säkistä kahteenkymmeneen.” Nelinkertainen sato vain muutaman koulutuskeskuskäynnin jälkeen – siinäpä varsinainen menestystarina! Vastaavia tarinoita on plajon ja ne kaikki vahvistavat, että tietojen ja asiantuntijaneuvojen saatavuus auttaa viljelijöitä parantamaan kaakaon laatua ja kasvattamaan satomääriä.

Glückliche Schülerin in der Klasse
Bauer in seiner Kakaoplantage

Kutakin jäljitettävää kaakaotonnia kohden maksetuilla lisämaksuilla oli vuoden 2013 loppuun mennessä rahoitettu yli 20 Village Resource Center -koulutuskeskusta.