0

Uraauurtavia kaakaonviljelyhankkeita

Kakaofrüchte am Baum

65-vuotias ghanalainen Kwame Osei toivoo, että hänen nuorin tyttärensä jonain päivänä ottaisi perheen kaakaoviljelmät vastuulleen. Todennäköisyys on suuri, sillä Lindt & Sprüngli Farming Program -viljelyohjelma ja muut innovatiiviset hankintamallit ovat onnistuneet palauttamaan maanviljelyn houkuttelevuutta.

Bauer in seiner Kakaoplantage

Kwame Osei on yksi niistä yli 42 000 ghanalaisesta pienviljelijästä, joilta LINDT-suklaiden kaakao on peräisin. Tätä suklaan valmistuksessa korvaamatonta raaka-ainetta viljellään kapealla kaistaleella päiväntasaajan molemmin puolin. Ahkerasta ja huolellisesta työnteosta huolimatta monet kaakaonviljelijät elävät köyhyydessä. Pieniin tuloihin ovat syynä esimerkiksi hämärät kauppakanavat monine välikäsineen, pienet viljelyalat, puutteelliset viljelymenetelmät ja tuotantopanokset sekä puiden ikääntyminen ja niiden monimutkainen hoito. Monet päätyvätkin lopettamaan uransa kaakaonviljelijöinä.

Afrikanische Bauern beim Trocken der Kakaobohnen
Bauern beim Ernten der Kakaofrüchte

Oma hankintamallimme auttaa jäljittämään raaka-aineet

LINDT-suklaiden valmistajana olemme jo vuosien ajan pyrkineet karsimaan näitä epäkohtia tekemällä tiivistä yhteistyötä maailman parhailla kaakaonviljelyalueilla toimivien viljelijöiden kanssa. LINDT-suklaissa käytetyn kaakaon tärkeimmässä alkuperämaassa eli Ghanassa olemme kehittäneet tarkoitukseen erityisen hankintamallin. Sen tavoitteena on parantaa viljelijöiden oloja paikallisesti ja lisätä kaakaonviljelyn houkuttelevuutta, jotta laadukasta kaakaota olisi riittävästi saatavilla myös tulevaisuudessa. Samalla kun viljelijöiden ja heidän yhteisöjensä elinolosuhteet ja toimeentulo paranevat, lapsityövoimaan turvautumisen riski toivottavasti vähenee ja kehnot työskentelyolosuhteet käyvät entistä harvinaisemmiksi. Kehitimme kaakaon jäljitysjärjestelmän vuonna 2008 yhdessä Ghanassa toimivan toimitusketjukumppanimme Armajaron ja valtiojohtoisen Ghana Cocoa Boardin kanssa. Järjestelmän ansiosta kaakaopapujen alkuperä on nyt mahdollista jäljittää. Läpinäkyvyys auttaa valvomaan kaakaon laatua ja saamaan käsityksen viljelijäyhteisöjen sosiaalisista ja ekologisista olosuhteista. Se puolestaan mahdollistaa oikeanlaisen avun kohdentamisenviljelijöille. Tiivistetysti sanottuna jäljitettävyys varmistaa kestävät kaakaohankinnat sekä nyt että tulevaisuudessa.

Apua kaakaonviljelijöille ja heidän perheilleen

Uusi hankintamalli on parantanut viljelijäyhteisöjen elämää monin tavoin. Viljelijät hyötyvät viljelymenetelmien ja sosiaalisten olojen parantamiseen tähtäävistä projekteista, joiden täytäntöönpanosta vastaa voittoa tavoittelematon paikallinen kumppanimme Source Trust. Projekteja pystytään toteuttamaan niillä vapaaehtoisilla lisämaksuilla, joita maksamme jäljitettävästä ghanalaisesta kaakaosta. Koska toimimme paikallistasolla yhdessä Source Trustin kanssa, tunnemme viljelijöiden tarpeet ja pystymme suuntaamaan avun paikallisväestön kannalta kaikkein merkittävimpiin kohteisiin. Tarjolla on esimerkiksi herkkien kaakaopuiden käsittelyyn keskittyviä kursseja. Myös Kwame Osei on osallistunut tällaiselle kurssille ja oppinut siellä kuinka puita voi suojata taudeilta ja kuinka satomääriä pystyy kasvattamaan. ”Satoni ovat kasvaneet huomattavasti sen jälkeen kun opin käyttämään luomulannoitteita.”

Schokolade Bauern beim nachhaltigen Anbau

Riippumaton menetelmä

Hankintamenetelmämme on riippumaton ja vaihtoehtoinen tapa tuottaa sosiaalisesti ja ekologisesti kestävää kaakaota suklaateollisuuden tarpeisiin. Riippumattomien järjestöjen valvonta- ja arviointikäynnit varmistavat hankintamallin luotettavuuden ja jatkuvan kehittämisen. Tunnettujen sertifiointimerkkien puuttuminen LINDT-suklaista on tietoinen valintamme. Niihin sitoutuneina emme nimittäin voisi varmistaa riittävän suuria määriä riittävän hyvälaatuista ja maultaan halutunlaista kaakaota juuri tietyiltä viljelyseuduilta. Oman hankintamallimme avulla pystymme edistämään Kwame Osein unelman toteutumista eli sitä, että hänen tyttärensä kokee kaakaonviljelyn tulevaisuudessa houkuttelevaksi toimeentulon lähteeksi.

Ein Bauer beim Trocken der Kakaobohnen