0

LINDT-suklaiden perustaminen

Rodolphe Lindt

Suklaako suussa sulavaa?

Vuonna 1879 berniläisen apteekkarin poika Rodolphe Lindt halusi valmistaa suklaata. Tiedätkö, millaista suklaa oli siihen aikaan? Se oli kovaa: kovaa työtä valmistaa ja kovaa syödä. Sitä piti itse asiassa pureskella. Pehmeys, nautinnollisuus ja ilo aisteille olivat vain toiveunta, josta tuli todellisuutta vasta eräänä ratkaisevana iltana…

Odota kuitenkin hetkinen! Asiat eivät edenneet ihan näin nopeasti. Rodolphe Lindt oli kondiittori, kulinaristi ja nautiskelija, joka halusi luoda pehmeää ja miellyttävän makuista suklaata. Hän osti vanhan teollisuushallin, jossa oli vanhentuneita koneita. Bernin seurapiirit yllättyivät, mutta se ei lannistanut Rodolphea. Hän teki joitakin kokeita, mutta mikään ei onnistunut. Päinvastoin, sillä suklaamassan päälle muodostui valkoinen kerros. Bernin seurapiirit pilkkasivat häntä.

Rodolphen veli Auguste, joka oli isänsä tapaan apteekkari, analysoi valkoisen kerroksen. Se osoittautui vaarattomaksi kiteytyneeksi rasvaksi. Testaus jatkui usein pitkälle yöhön. Pitäisikö kaakaopapuja olla lisää? Keitetäänkö kaakaovoi? Kukaan ei ollut yrittänyt tätä aiemmin! Rodolphe työsti reseptiä, mietti sitä ja kokeili. Tekipä hän mitä tahansa, hän ei kuitenkaan päässyt yhteään lähemmäs tavoitettaan. "Chocolat fin"? Sen täytyy olla vitsi! Sitten tuli kuuluisa perjantai-ilta. Rodolphe Lindt, jota pilkattiin osaksi ”jeunesse dorée” -nuorisoa, lähti tehtaalta jättäen työnsä kesken – ja mikä tärkeintä sammuttamatta koneita. Unohtiko hän sammuttaa ne, koska hänellä oli niin kova kiire? Vai tekikö hän niin tarkoituksella? Oliko hänellä aavistus vai oliko se vain pienoista uhittelua? Emme tiedä. Kone kuitenkin jatkoi toimintaansa koko viikonlopun.

Kun Rodolphe Lindt meni tehtaalleen seuraavana maanantaiaamuna, hän oli aluksi järkyttynyt. Hän kuitenkin löysi sekoitussäiliöstä kaikkea muuta kuin kovaa, palanutta suklaamassaa. Massa kiilsi ja tuoksui ihanalta. Kun hän maistoi sitä, hänestä tuli kaikkien aikojen ensimmäinen ihminen, joka sai kokea, miten suklaa sulaa suussa. Hän oli seitsemännessä taivaassa.

Hienon ”chocolat surfin” -suklaan salaisuus

Kukaan ei ollut tiennyt sitä siihen mennessä – tai lähes kukaan. Yksi asia oli kuitenkin varma: tuntien tai jopa päivä- ja yökausien sekoittaminen oli tärkeä osa konssausprosessia. Tarvitaanko kaakaovoita? Ehdottomasti. Mutta kuinka paljon? Hmmm. Ja mitä muuta?

Pieni maa, suuri perinne.

Suklaan valmistajat Sveitsissä ja muualla maailmassa ovat yrittäneet selvittää suvun reseptin salaisuutta lähes 150 vuoden ajan. Kukaan ei ole onnistunut siinä täysin tähän mennessä. Rodolphe Lindtin suussa sulava suklaa symboloi edelleen maailmankuulua sveitsiläistä suklaata sekä tämän Euroopan sydämessä sijaitsevan pienen maan menestyvien yrittäjien innovatiivisuutta ja kekseliäisyyttä. Se on LINDT-suklaan kotimaa.

Katso, kuinka Lindt-suklaa keksittiin

Koe ero

Täydellistä suklaata voi syntyä vain intohimon, taiteen ja ammattitaidon yhdistyessä...

Lue lisää tästä!

Koe ero

Täydellistä suklaata voi syntyä vain intohimon, taiteen ja ammattitaidon yhdistyessä...

Lue lisää tästä!

Reseptit